Miért válasszunk tömörfa bútorokat otthonunkba?

Miért válasszunk tömörfa bútorokat otthonunkba?

Az egyedi, meleg hangulatot sugárzó tömör fából készült bútorok otthonossá, meghitté teszik lakás belsőnket, ez vitathatatlan. Így van ez akár a natúrbútorokat kedveljük, akár a festett, antikolt, koptatott felületű francia, vagy éppen a shabby chic, country chic irányvonalat kedveljük! Az igazi, minden elemükben tömör fából készült bútorok masszívak, tartósak, eleganciát árasztanak magukból. Maga a faanyag sok olyan formai megoldást tesz lehetővé a megmunkálás során, ami a bútorlapokból készült daraboknál kivitelezhetetlen, a formai változatosság, a részletek gazdagsága a tömörfa bútorok igazi előnye. A teljes egészében tömör fából készített bútorok eleganciát, különlegességet visznek lakásbelsőnkbe. Azonban a stíluson és elegancián kívül számos más tényező szól a tömör fából készült bútorok mellett.

viaszolt szekrény

 

Akinek fontos a természetesség, környezettudatosság az szintén a tömör fa bútorokat részesíti előnyben! Hogy miért? A valódi fából készített bútorok gyártása a legkörnyezettudatosabb bútorgyártási mód, mivel a fa megújuló alapanyag, ráadásképp a gyártás során is sokkal kevésbé terheli meg a környezetet, mint az egyéb bútorgyártási módozatok (faforgácslap, rétegelt lemez, vagy furnérozott lemezből készült bútorok, ahol a gyártás során rengeteg vegyi anyag, oldószer, környezetre káros ragasztóanyag kerül felhasználásra). A fából készült bútorok így sokkal kevésbé terhelik környezetünket és magát az emberi szervezetet! Sokan hunynak szemet afelett, hogy a bútorlapokból előállított berendezési tárgyaik nemcsak a gyártásuk során környezetszennyezők, hanem  még évekig párologhat belőlük a ragasztó, és különböző oldószerek, amelyek nem éppen kedvezők egy zárt térben az emberi szervezet számára. A tömörfa bútorok felületkezelése sem környezetkárosító manapság, hiszen vízbázisú színező olajokat, festékeket és sok sok méhviaszt használunk a gyártásukkor, amelynek köszönhetően egyrészt még hetekig, hónapokig átható, szolid mézillat terjeng az újonnan berendezett lakásban, másrészt a méhviasszal kezelt bútorok természetesek, meghagyják a fa szépségét, nemképeznek rajta maszkszerű bevonatot.

 

viaszolt konyhasziget

A tömörfa bútor masszív, szilárd igazán biztos lábakon álló bútordarab, terhelhetősége össze sem hasonlítható a bútorlapból készült utólagosan tiplikkel, csavarokkal összeállított bútorokkal. Márpedig az emberfia főként azért vesz szekrényt, komódot, polcot, hogy pakoljon bele, így ez sem elhanyagolható szempont. Arról nem is beszélve, hogy nem valószínű, hogy egy igazi tömörfa bútort magunkra rántunk, amikor leszedjük a függönyt az ablakról, vagy épp valami magasabban lévő tárgyat szeretnénk elérni, tehát ezek a bútorok sokkal kevésbé borulékonyak (ez különösen fontos például a gyerekek esetében, aki előszeretettel csimpaszkodnak bele a polcokba fiókokba) és sokkal jobban terhelhetők, így kihasználható a tárolókapacitásuk. Egy bútorlapból készült szerkezet soha nem lesz olyan mértékben szilárd, mint egy tömörfa bútor!

 

Ez részben köszönhető az anyagvastagságnak is. A legtöbb nagy lakberendezési áruház előre csomagolt bútarai, de az egyedileg bútorlapból gyártott termékek is leginkább 1 cm alatti, vagy akörüli anyagvastagságú részekből állnak! Így terhelés hatására könnyen elhajolnak. A mi bútoraink anyagvastagsága 1,8 cm, így jóval stabilabb és egyben súlyosabb bútorok nemritkán 30-40 kg súllyal.

 

bútorajtó vastagsága

 A tartósság ugyancsak nagy előnye a fából készült lakberendezési tárgyaknak. A laminált, lapraszerelt bútorok, vagy bútorlapokból egyedileg gyártott bútorok, habár általában azért ajánlják őket, mert kevésbé kényesek, mint a fabútorok, bármilyen vegyszer támadásának ellenállnak, ez korántsem tekinthető igaznak. Ki ne látott volna már olyan konyhabútort, amelynek a lábazatáról levált a bútorlapot takaró fólia a felmosás hatására, vagy olyan fóliázott bútorajtót, amelynek széleinél néhány év használat után ugyancsak levált a bevonat! Ezek a bútorok, jó ha tíz évig szalonképesek maradnak, de a gyártók ezt azzal indokolják, hogy ki akar manapság egy életre bútort venni, mikor a divat, az ízlés folyton változik, így teljesen természetes, hogy az ember átlag tíz évente cserélje le a berendezési tárgyait!

 

Kezdetben ezeket a bútorlapból összeszerelhető lakberendezési tárgyakat úgy próbálták, meg eladni, hogy ugyan gyengébb a minőség, de legalább olcsóbb! Ez lehet, hogy régen igaz volt, de manapság már egyáltalán nem tűnik annak, különösképp ha a kapott termék értékét, használhatóságának idejét és mértékét is figyelembe vesszük! Mi éri meg jobban? Megvásárolni egy lapraszerelt polcot, ami feleannyi könyvet bír el fele annyi ideig, vagy fából készült bútort venni, ami lehet, hogy a vásárláskor mondjuk másfélszer annyiba kerül, de akár életünk végéig díszítheti otthonunkat!

 

Persze, minimális karbantartást igényelnek a fabútorok is, ahhoz, hogy tartósak maradjanak, de ez igazán nem jelent nagy vesződséget és manapság már számtalan természetes anyag kapható hozzájuk. Néhány évente nem árt egy keményviaszos átdörzsölés nekik, amelyből színezett és színtelen változat is kapható néhány ezer forintért.  Sokan félnek a tömör fából készült bútoroktól, hogy biztosan kényesek, vigyázni kell rájuk, nem lehet akármilyen vegyszert rájuk fújni! Ez távol áll az igazságtól, ha néhány alapszabályt betartunk igazán tartós és időtálló bútoraink lehetnek, amelyek hosszú évtizedekig szolgálhatnak minket!

 

További előny, hogy felújíthatók! Ez vonatkozik egy esetleges sérülésre éppúgy, mint ha valóban ráunnánk a bútorra! Megfelelő csiszolás után a felületük újra kezelhető, megváltoztatható, amely jelenthet más színűre festést, vagy akár antikolt régies felület létrehozását is! Az igazi fabútor az általa teremtett exkluzív atmoszférát tekintve is ritkán megy ki a divatból, de ha egyedi ízlésünknek éppen nem felelne meg, vagy ráuntunk, a felújítás, átfestés lehetőségével új köntösbe öltöztethetjük.

 

provance-i előszobafal

Nem utolsó sorban a tömörfa bútorok készülhetnek egyedi méretre is, így teljes egészében illeszkedni tudnak az adott térbe és maximális a helykihasználásuk, ami ugyancsak nem utolsó szempont a sokszor kis lakóterületű otthonainkban!

 

Mi a hátrány? Legfőképp a várakozás! Az igazi asztalosmunka nem készül el egy nap alatt! Ideje van az elkészítésnek, a faanyag megfelelő kiszárításának (ami nagyon fontos a későbbi vetemedés elkerülése miatt!!!), a színező olajok felvitelének, a befejező méhviasz réteg száradásának, így igen, egy tömörfa bútort a megrendeléstől számítva csak 4-6 hét múlva kaphatunk meg, míg a lapra szerelt társait azonnal levehetjük a polcról és hazavihetjük. Majd órákon keresztül rakhatjuk össze a gyenge minőségű csavarokkal, tiplikkel összetákolt szerkezetet, de manapság nem férfi az a férfi, aki nem tud pikk-pakk összeállítani egy lapra szerelt bútort a kétes minőségű végeredmény reményében! Nyilván véletlen, hogy vállalkozások külön szolgáltatásként kínálják, hogy összeszerelik a lapra szerelt konyhákat és  bútorokat, amiért a kedves naiv vásárló nem kevés pénzt fizetett ki, amúgy sem! Ez zárszóként talán szóljon szintén a tömörfa lakberendezési tárgyak előnyére, ettől is megkímélhetjük magunkat, lehet, hogy nem azonnal, de a bútorunk egyben érkezik, már csak arra várva, hogy használatba vegyük!

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Véleményed fontos!

Minden mező kötelező

Blog Kereső

Blog Kategóriák

Népszerű cikkek

Címkék